- małżownia uszna- pofałdowana chrząstka pokryta skórą, która skupia fale dźwiękowe i kieruje je do przewodu słuchowego
- przewód słuchowy zewnętrzny- kanał pokryty skórą z gruczołami wytwarzającymi wydzielinę, wraz z naskórkiem tworzy woskowinę natłuszczającą błonę bębenkową; przekazuje on fale dźwiękowe na błonę bębenkową
- błona bębenkowa- cienka, silnie ukrwiona błona zbudowana z tkanki łącznej, przekazuje drgania mechaniczne do ucha środkowego
b) ucho środkowe
- kosteczki słuchowe: młoteczek, kowadełko, strzemiączko- są połączone stawowo, wzmacniają drgania docierające do ucha wewnętrznego
- trąbka słuchowa (Eustachiusza)- przewód łączący ucho środkowe z gardłem, jego zadaniem jest wyrównywanie ciśnień po obu stronach błony bębenkowej; zabezpiecza ucho środkowe przed skutkami silnych fal dźwiękowych
c) ucho wewnętrzne
- błędnik: przedsionek wypełniony płynem. Prowadzi do niego okienko owalne; jego rolą jest odbieranie drgań mechanicznych i wzbudzanie drgań cząsteczek w cieczy
- błędnik: ślimak- przewód w kształcie muszli ślimaka wypełniony cieczą; jego rolą jest odbieranie drgań cieczy, wzbudzanie impulsów nerwowych, które nerwem słuchowym biegną do ośrodka słuchu
- błędnik: 3 kanały półkoliste leżą w trzech płaszczyznach, wypełnionych płynem, których zadaniem jest informowanie organizmu o położeniu i ruchach głowy.
2. Zmysł smaku i węchu.
a) Podstawowe smaki człowieka
- słodki
- kwaśny
- słony
- gorzki
- umami (mięsny)
Komórki receptorowe reagują na substancje rozpuszczone w ślinie i śluzie otaczającym kubek smakowy. Dalsza droga to impulsy elektryczne przewodzone do ośrodków w mózgu.
b) Zmysł zapachu- pola węchowe w górnej części jamy nosowej, zaopatrzone w receptory zapachowe; połączenie substancji zapachowej z komórką receptorową- powstawanie impulsu elektrycznego i dotarcie do mózgu.
Podstawowe zapachy człowieka
- żywiczny
- kwiatowy
- korzenny (aromatyczny)
- owocowy
- gnilny
- zapach spalenizny
Adaptacja węchu polega na przyzwyczajeniu się do danego zapachu. Większość zapachw staję się prawie niewyczuwalana po 30 sekundach od czasu ich wyczucia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz